Nei til investeringer i fossil energi

Fotocredit: https://sites.psu.edu/nickpratt/2014/03/18/us-power-plant-emissions-down/

Fredag 13 Februar er «International Divestment Day». Dagen er et brennpunkt for en kampanje som har tatt av i mange land, og har skapt oppmerksomhet rundt uetisk bruk av penger i store fond over hele verden.

30. juli, 2015

Min egen definisjon på “uetiske investeringer” forandret seg rett og slett etter at jeg ble engasjert i en debatt om temaet for mange måneder siden. Vennene mine på Facebook vet at jeg brenner særlig for det som kalles «divestment». Jeg må innrømme at det ikke er noe jeg tenkte mye på før 2012, men nå er det en viktig del av mitt moralske kompass.
Her er litt av bakgrunnen: Divestment er et utrykk for å la være å investere penger innenfor et spesielt område. Ordet er det motsatte av “investment” eller investering på norsk. Denne kampanjen gjelder investeringer i olje- og gassfond. Grunnen til at det er uetisk er vanskelig å se før man ser det i sammenheng med klimaendringene. Det vi vet om klimaendringene er at de er menneskeskapte, og at årsaken blant annet er bruk av fossilt drivstoff som kull, olje og gass. Ved å investere i olje- og gasselskaper, støtter man bedrifter som tjener penger på å skyve verden mot et krisepunkt.

Vanlige folk verden rundt, særlig i Stillehavet hvor klimaendringene er mest synlige og livstruende, protesterer mot at pengene som hører dem, i pensjonsfond og i deres regjeringer, skal bli brukt til noe som ødelegger klimaet og miljøet vårt.

Hva skjer når vi fortsetter å plassere pengene våre i tradisjonelle pensjonsfond eller sparekontoer? Vi godkjenner aktivitetene til bedrifter som Statoil, Shell og Total. Teknologisk er det mye positivt som skjer innenfor utviklingen av fornybare ressurser både i Norge og utlandet. Ved å kjøpe etiske eller “fossilfrie” fond gjennom banken din, støtter du slike prosjekter.

Hvorfor fortelle jeg denne historien i et brev til RA? Tinn Kommune har jo også investeringer! Kommunens ansatte har pensjonsfond, og kommunen selv har en pott på over 25 millioner i disposisjonsfond. Jeg vil utfordre alle til å tenke på å bruke pengene sine på noe godt, noe som barna våre kan være stolte av om 20 år.

I denne kommunen, som er så kjent for innovasjon og nytenkning innenfor fornybar energi, er det tid for å droppe investeringer i fossil energi.

Heather Mason
, styremedlem
 Miljøpartiet de Grønne Tinn

publisert i Rjukan Arbeiderblad Februar 2015