Rjukan: Et sted med fokus på innovasjon

Gjennom denne nye statusen er vi blitt verdenskjent for den industrielle innovasjonen, som bygget Tinn og Notodden, og som støttet industriell vekst gjennom det siste århundrede. Mulighetene vi nå har i forhold til økt turisme er noe å se fram til. Men vi må ikke stoppe der. Rjukan sin historie om innovasjon i industri kan også fortsette inn i framtiden.

Dette brevet skal både heie på de som har fått til Verdensarvstatus, men også dele en visjon om en framtid i Tinn, som også er preget av innovasjon, entreprenørskap og successhistorier innenfor industri. En visjon hvor kreativ tenkning skaper flere lokale arbeidsplasser i landbruk, teknologi og energiproduksjon. Hvordan skal Rjukan se ut om 100 år? Vil vi leve i et museum eller et aktivt velfungerende, bærekraftigt og dynamisk samfunn?

Miljøpartiet de Grønne er et parti som vil se en sikker nedtrapping av oljeavhengihet. Vi kan begynne på det nå i Tinn – faktisk er vi allerede i gang med for eksempel datalagringsteknologi på Svadde, som benytter den gode, fornybare energien vi er så kjent for. Vi kan jobbe mot denne grønne omstillingen ved å støtte innovasjon i skoler, kommunedrift og ekisterende bedrifter.

Langsiktige visjoner er det som gjelder. Det vi bygger i samfunnet i dag kan være noe våre oldebarn kan få nytte av og være stolte av – og bli prisbelønt for – om 100 år. Vi trenger en stadig satsing på bærekraftig utvikling i lokaløkonomien for å sikre Tinn sin plass i en sunn framtid.

Heather Mason, styreleder MDG Tinn, Juli 2015